Facem plățile posibile în mai mult de 210 țări și teritorii

Mastercard reprezintă mai mult decât brandul pe care îl vezi pe cardul tău. Noi furnizăm tehnologia care face plățile posibile la orice oră. Operăm cea mai rapidă rețea de procesare a plăților, procesând tranzacții în peste 150 valute

O tranzacție obișnuită

Există patru părți implicate alături de Mastercard, în fiecare tranzacție - deținătorul de card, comerciantul, instituția emitentă și instituția acceptatoare.

Într-o tranzacție tipică, un deținător de carduri (sau deținătorul unui cont ce nu utilizează un card fizic) achiziționează bunuri sau servicii de la un comerciant. După ce tranzacția este autorizată de instituția emitentă, aceasta din urmaă plătește instituției acceptatoare o sumă egală cu valoarea tranzacției, minus un comision interbancar, ulterior transmițând tranzacția către contul deținătorului de card. Instituția acceptatoare achită valoarea cumpărăturii, ajustând-o în funcție de discountul aplicat comerciantului. Rata de discount a comerciantului, printre altele, ia în considerare valoarea comisionului interbancar.

Mastercard conectează toate părțile implicate indiferent unde are loc tranzacția - la o locație fizică, la bancomat, online sau prin intermediul unui dispozitiv conectat.

Rețeaua Mastercard

Vasta rețea Mastercard este în spatele fiecărei tranzacții, asigurând rapiditatea efectuării plății, precum și siguranța și eficiența acesteia. Rețeaua Mastercard utilizează o arhitectură inteligentă, care se adpatează nevoilor specifice ale fiecărei tranzacții, îmbinând două structuri de procesare diferite - distribuită (peer-to-peer) și centralizată (hub-and-spoke). Spre exemplu, pentru tranzacțiile care necesită:

  • Procesare rapidă - cum este cazul cardurilor contactless - putem utiliza structura de procesare distribuită, asigurând că aceste tranzacții sunt procesate în apropierea locației unde plata a fost realizată.

  • Procesare cu valoare adaugată - precum accesul în timp real la datele tranzacției - putem utiliza structura de procesare centralizată, care asigură aplicarea serviciilor de procesare avansată la nivelul tranzacției.

Procesarea extinsă

Mastercard oferă soluții și produse de procesare complete. Spre exemplu, oferim instituțiilor emitente de carduri de debit sau preplătite o platformă de procesare concepută special pentru a crea produse și servicii diferențiate. Astfel, comercianții online pot beneficia de o singură interfață care le oferă capacitatea de a realiza plăți securizate și de a oferi soluții cu valoare adaugată.

Procesul tranzacției la comerciant

Pasul 1: Consumatorul plătește prin intermediul Mastercard.

Consumatorul cumpără bunuri sau servicii de la un comerciant.

Pasul 2: Plata este autentificată.

Terminalul POS al comerciantului obține informațiile de cont ale consumatorului și le transmite într-un mod securizat către instituția acceptatoare.

Pasul 3: Tranzacția este transmisă.

Instituția acceptatoare solicită Mastercard să obțină o autorizare din partea instituției emitente.

Pasul 4: Autorizarea este solicitată.

Mastercard transmite tranzacția instituției emitente pentru a fi autorizată.

Pasul 5: Autorizarea tranzacției.

Instituția emitentă autorizează tranzacția și transmite răspunsul comerciantului.

Pasul 6: Plata este realizată către comerciant.

Banca emitentă distribuie plata către instituția acceptatoare de plăți cu cardul cu care colaborează comerciantul, aceasta efectuând plata în contul comerciantului.

Click to play video

Mastercard intr-un minut