Cum funcționează interchange-ul

Află ce este interchange-ul și valoarea pe care acesta o creează

Ce este interchange?

Interchange este un comision infim achitat de banca comerciantului (acceptatorul) băncii deținătorului de card (emitentul) ca o compensație acordată emitentului pentru valoarea și beneficiile primite de comerciant ca urmare a acceptării de plăți electronice. Aceasta permite băncilor care oferă servicii de plăți electronice să ofere valoare extraordinară comercianților, autorităților și consumatorilor.

Interchange-ul permite maximizarea valorii adăugate pentru toate părțile implicate.

Comercianți

Comercianții beneficiază de plăți garantate, vânzări crescute și diminuarea costurilor asociate plăților fizice, cum sunt cele cu numerar sau cecuri. Plățile electronice le furnizează de asemenea capacitatea de a atrage și reține consumatorii datorită experienței la plată rapide și eficiente.

  • În ultimii zece ani, în medie, pentru fiecare dolar achitat drept interchange, comercianții din Statele Unite au beneficiat de o creștere a vânzărilor cu 1,6 dolari plătiți de banca emitentă datorită plăților garantate.
  • În medie, în Statele Unite valoarea generată de acceptarea cardurilor de credit este de cinci ori mai mare decât valoarea interchange-ului plătit de comerciant.
  • Valoarea obținută de comercianți din tranzacții electronice este de 1,5 până la 2,5 ori mai mare decât costul de acceptare a cardurilor de debit și de 2,5 până la 3 ori mai mare din costul de acceptare a cardurilor de credit.
  • Valoarea medie a unei tranzacții cu un card de debit sau credit este de două până la patru ori mai mare comparativ cu cea a unei tranzacții cu cash în piețele dezvoltate și de 20 până la 30 de ori mai mare în alte piețe.

Guverne

Guvernele înregistrează o eficiență semnificativă și promovează incluziunea financiară atunci când distribuie beneficiile sociale, colectează taxele și derulează alte servicii prin intermediul plăților electronice.

  • Plățile electronice ajută la protejarea împotriva risipei, fraudei și abuzului
  • Utilizarea plăților electronice pentru livrarea beneficiilor sociale este  mai eficientă și sigură
  • Economiile negre și gri alimentate de plățile în numerar care nu pot fi urmărite și taxate se dezvoltă atunci când plățile electronice sunt slab utilizate.

Consumatori

Confort și siguranță, opotunitate de incluziune financiară în creștere, acces la recompense și stimulente și posibilitatea de a alege din mii de produse de plată de debit, credit sau preplătite se numară printre numeroasele beneficii obținute de consumatori ca urmare a utilizării plăților electronice.

  • Plățile permit consumatorilor să-și acceseze banii oricând și oriunde doresc
  • Interchange-ul permite emitenților de card să ofere consumatorilor perioade de grație pe cardurile de credit
  • Plățile electronice asigură consumatorilor o modalitate de plată mai sigură și mai eficientă - fie că aceasta are loc într-un magazin fizic, online sau printr-o aplicație.

Rolul nostru

Mastercard nu obține venituri din interchange.

Acolo unde comisionul nu este reglementat de către guvern, Mastercard stabilește nivelul ratelor de interchange pe baza valorii create de banca emitentă și a beneficiilor generate de acceptarea plăților electronice. Stabilirea interchange-ului la nivelul corect este foarte importantă, deoarece un nivel prea ridicat ar putea determina comercianții să nu accepte plata cu cardul, iar un nivel prea scăzut ar lăsa băncile emitente fără niciun stimulent prin care să acopere riscul emiterii de carduri de plată.

Setarea interchange-ului la un nivel corespunzător asigură de asemenea atât emitentul, cât și acceptatorul, că livrează servicii care să ajute la optimizarea eficienței sistemului de plăți și să impulsioneze dezvoltarea de soluții de plată inovative.

Interchange-ul flexibil fac posibil ca plățile electronice să genereze valoare maximă la cele mai mici costuri, atât pentru comercianți, cât și pentru consumatori. Interchange-ul ajută de asemenea la creșterea disponibilității creditului pentru afacerile mici și este un element estențial pentru creșterea incluziunii financiare, atunci când este setat la un nivel optim.

 

Programele de interchange

Ce trebuie să știi

Află mai multe despre interchange și despre beneficiile sistemului pe care acesta îl ajută accesând următoarele documente:

Interchange -  realitate și mituri

Consecințele scăderii obligatorii a interchange-ului în Statele Unite

Impactul reglementărilor în Australia

Mastercard în Spațiul Economic European - interchange-ul la POS

Sub-regiunea Mastercard Europe Spațiul Economic European include cele 28 de state membre ale Uniunii Europene:  Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca (inclusiv Insulele Aland), Estonia, Finlanda, Franța (inclusiv  Guiana Franceză, Guadalupe, Martinica, Reunion, Mayotte, Saint Martin [partea franceză]), Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia (inclusiv insulele Azore și Madiera), România, Slovacia, Slovenia, Spania (inclusiv Insulele Canare, Ceuta și Melilla), Suedia, Marea Britanie (inclusiv Gibraltar) și Islanda, Liechtenstein și Norvegia (inclusiv insulele Svalbard și Jan Mayen).

Aceste rate sunt valabile doar în țările membre ale Uniunii Europene, până vor fi adoptate și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Mastercard își rezervă dreptul de a modifica ratele de mai jos în orice moment. Orice schimbare va fi publicată imediat pe site. 

Programul global de interchange pentru tranzacții internaționale

Interchange-ul pentru tranzacții domestice efectuate în Europa